Çorum
Açık
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4795 %0.06
47,6883 %0.04
Ara
Kesin Karar Gündem Biçerdöver Ürün Kalitesini Etkiliyor

Biçerdöver Ürün Kalitesini Etkiliyor

Hasat dönemiyle birlikte tarlada üretilen ürünün kalitesi de gündemde yer teşkil etmeye başladı.

Mevsimin kurak geçmesi nedeniyle ürün kalitesinde belirli oranlarda düşüş gerçekleşirken, hasat döneminde yapılan yanlışlıkların da ürün kalitesini düşürdüğü gözlendi.

Mazot, tohum, gübre, ilaç ve işçilik giderlerinin yüksek olması üretici çiftçileri olumsuz etkilerken, hasat edilen ürünün pazarda düşük fiyatlarla alıcı bulması, çiftçiyi ekonomik olarak zorlayan faktörler arasında yer alıyor.

Hasat döneminde ürünün temiz bir şekilde elde edilmesinin, çiftçinin satışa sunduğu ürünün fiyatını da etkilediğini belirten Çorumlu çiftçiler, özellikle arpa, buğday, nohut gibi biçerdöverle hasat edilen ürünlerin ot, çöp, saman gibi ürün dışı materyalle karıştığı durumda, ürünün satış fiyatının olumsuz etkilendiğine vurgu yapıyor.

Ticaret Borsası’na getirilen ürünlerin karışımında ot çöp saman gibi ürün dışı materyalin ürün kalitesini ve satış fiyatını olumsuz etkilemesi Çorumlu çiftçileri emeklerinin karşılığını alamamak gibi bir durumla karşı karşıya bırakıyor.

Ürüne ot, çöp, samanın karışarak kalitenin düşmemesi için biçerdöverlerin belli bir hız sınırında ürünü hasat etmesi gerektiğine dikkat çeken çiftçiler, Çorum’un bazı bölgelerinde biçerdöverlerin daha çok alan hasat etmek için olması gerektiğinden fazla hızlı hasat işlemi gerçekleştirdiğine değinerek, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası’nın kontrolleri sıkı tutması gerektiğini belirtiyor.

Denetimler Yapılıyor, Sıkıntı Yok

Bazı Ürünlerde Rekolte Düştü

Biçerdöver kaynaklı standart dışı ürün kaybı ve ürün kalitesinin düşmemesi için sahada aktif denetim faaliyetlerini Tarım Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştiren Çorum Ziraat Odası Başkanı Adem Özdemir, konuya ilişkin gazetemizin sorularını cevaplayarak “Bu sene ürün rekoltemizin düştüğü bir gerçektir, don olayı ürünlerimizi olumsuz etkiledi, ayrıca mevsim normallerinin altında yağış olması da ürünümüzün kavrulmasına neden oldu” dedi.

Çorum Ziraat Odası Başkanı Adem Özdemir yağlık ayçiçeği ve nohutta bu yıl ciddi üretim düşüşü yaşandığına vurgu yaparak, yaşanan zirai don olayı ve kuraklık nedeniyle Çorum’da yağlık ayçiçeği rekoltesinin yüzde 70 düştüğünü, nohutta ise dönümde ancak 50 kilogram üretim elde edildiğini ifade etti.

Sahada biçerdöver denetimlerini sürekli yaptıklarını da belirten Ziraat Odası Başkanı Adem Özdemir, otun çöpün ürüne gereğinden fazla karışması çok mümkün değil, eski tür biçerdöver artık kullanan yok, sahada yaptığımız denetimlerde de biçerdöverlerimiz olması gerektiği gibi çalışıyor, bu konuda bir sıkıntımız yok” dedi.

Üretmek Zor İş, Çiftçi Ne Yapsın

Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gür konuya ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada ürün kalitesini etkileyen farklı unsurlarda var diyerek, Çorum’da ekilebilir arazilerin küçük ve parçalı yapıya sahip olması nedeniyle biçerdöverler her üründe farklı elek kullanamadığına vurgu yaptı.

Gür konuya ilişkin olarak gazetemize yaptığı açıklamada biçerdöver kaynaklı ürün kaybına ilişkin şu ifadeleri kullandı. “Yan yana olan parçalı ve küçük arazilerin tamamında aynı ürün ekilmiyor. Biçerdöver buğday hasadından çıkıp yandaki tarlada bulunan arpa, çavdar ya da nohut biçiyor, her üründe farklı elek kullanılması gerekirken ciddi zaman kaybına neden olduğu elek değiştirmiyor.”

Ürünün hasadında ürün dışı bitkilerin ürüne karışarak kaliteyi düşürmesinin başka nedenleri de var diyen Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gür, çiftçilerin girdi maliyetlerine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı. “Girdi maliyetleri yüksek olduğu için çiftçiler yabancı ot mücadelesini olması gerektiği gibi yapamadı. Girdi maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle çiftçi sertifikalı tohum yerine elindeki tohumu kullanmak zorunda kaldı. Özellikle ova arazilerinde mevsimsel koşullar nedeniyle buğday kısa kaldı, bu da ürün kalitesini düşürdü”

Biçerdöverlerin tarlada denetimi konusunda da gazetemizin sorusuna cevap veren Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gür, “Bizim gördüğümüz kadarıyla sahada denetim yapan ekipler var, Ziraat Odası ve Tarım İl Müdürlüğü denetimler yapıyor” dedi.

Biçerdöver Uzmanlık İşi

Teknolojik gelişime paralel olarak biçerdöverler de de farklı tip ve modeller kullanılarak tarımsal ürünün hızlı ve kaliteli olarak toplanmasını sağlanırken, biçerdöver kullanımı ciddi bir uzmanlık ve eğitim gerektiriyor.

Türkiye’de bazı üniversitelerde biçerdöver ve her bir ekipmanı ders konusu olarak işleniyor. Hasat ve harman masraflarıyla işgücünden tasarruf edilmesi, tarlanın toprak işlemeye daha erken hazır hale getirilmesi, ürünü daha erken pazara çıkabilme imkanı sağlaması, hasat ve harman kayıplarının en aza indirilmesi biçerdöverlerin faydaları olarak sıralanıyor.

Siirt Üniversitesi tarafından hazırlanmış olan “Biçerdöver” isimli ders notlarına göre arazinin durumundan, aracın hangi durumda hangi ayarlarının yapılması gerektiğine dair çok sayıda teknik bilgiye yer verilmiş durumda.

Siirt Üniversitesi’nin ders notları içerisinde biçerdöverin tarlada hasat sırasındaki hızı, hasat kayıplarına neden olan etkenler içinde sayılarak, hıza ilişkin şu bilgiler paylaşılıyor. “Yüksek ilerleme hızı ile yapılan hasatta, diğer tüm ayarların en iyi şekilde yapılması halinde bile dane kaybının yüksek olması kaçınılmazdır. Türkiye’de biçerdöverlerle hasatta dane kaybının yüksek olmasının en önemli nedenlerinden birisi de budur. Biçerdöverlerde dane kayıplarına neden olan en önemli etken sürücülerin eğitim noksanlığıdır. Yapılan araştırmalarda, dane kaybı ortalaması eğitim kurslarına katılan sürücülerde yüzde 3,2 katılmayanlarda yüzde 6 olarak belirlenmiştir. Biçerdöver yaşının da dane kaybına etkisi çok büyüktür. Türkiye de biçerdöverlerin yüzde 84’ü 4-10 yaş gurubu içindedir.” 

Biçerdöver Ürün Kalitesini Etkiliyor 1
1 / 5
Biçerdöver Ürün Kalitesini Etkiliyor 2
2 / 5
Biçerdöver Ürün Kalitesini Etkiliyor 3
3 / 5
Biçerdöver Ürün Kalitesini Etkiliyor 4
4 / 5
Biçerdöver Ürün Kalitesini Etkiliyor 5
5 / 5
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *