TÜİK tarafından yayınlanan konut satış istatistiklerine göre 2024 yılı haziran ayında Çorum genelinde satışı gerçekleşen 527 konutun 50 adedi ipotekli satış yoluyla yapılırken, bu yılın aynı ayında gerçekleşen 652 konut satışının 76 adedi ipotekli satış ile yapıldı. İpotekli satış artarken sıfır konut satışları ise düştü. Açıklanan veriler ile ilgili Çorum halkının bir kısmı TÜİK verilerinin gerçekliğini sorgularken bir kısmı ise kredi oranlarının düşmesi ile konut satışlarının artacağından bahsetti.
Çorum Halkının Görüşleri
TÜİK tarafından yayınlanan konut satış istatistikleri ile ilgili olarak Çorum’da yaşayan vatandaşlar konuya ilişkin şu ifadeleri dile getirdi:
Alper Kayış: İpotekli satışların artmasındaki en büyük nedeni enflasyon oranlarının yükseleceğini insanlar öngörebiliyor. Kredi alabilen vatandaşlar faiz oranlarına bakmaksızın bir an önce ev almayı tercih ediyor. İpotekli satışların artıp sıfır konut satışların düşmesi ile ilgili olarak insanlar ekonomik durumları el verdiğinde sıfır konut tercih ediyorlar. Özellikle son yaşanan depremler insanların ev tercih ederken güvenlik ve sağlamlık gibi detaylara daha çok dikkat etmesinde önemli bir rol oynadı. İkinci el konut tercih edenler genelde sıfır konuta göre daha uygun olduğu için bütçeleri doğrultusunda hareket ediyor.
Fatih Kaya: Faiz oranları ve konut fiyatlarının yüksek olması ipotekli konut satışı konusunda önemli. Tabi ki TÜİK verilerine ne kadar güvenebiliriz bilemiyorum. Çünkü kat karşılığı yapılan daireleri de sistem satış olarak kaydediyor. Bu nedenle TÜİK verilerinin ne kadar güvenilir olduğu sorgulanmalı. İnsanlar sıfır konut ya da ikinci el konut alırken genellikle bütçeleri doğrultusunda hareket eder. Ayrıca bölge tercihi de bu konuda önemli. Örnek verecek olursak Çorum’da hastane bölgesi olarak isimlendirdiğimiz bölgenin konut fiyatları daha uygun olduğundan talep daha fazlayken, Binevler bölgesi ise fiyatlar daha yüksek olduğundan satışlar düşük.
Halim Ahıskalı: TÜİK verilerinin doğru olduğunu düşünmüyorum. Verilerin aksine ipotekli satışların artması konusunda verilerin aksine %50 oranında düşüş var. TÜİK verileri tapudaki miras, ölüm gibi işlemlerin genelinden yola çıktığı için gerçekçi bulmuyorum. Özellikle yaz aylarında yurtdışından gelen vatandaşların etkisi ile de bu sonuçlar etkilenmektedir. İpotekli satışla ilgili olarak düşüncelerim bankalar zaten kredi onaylamıyor. Zaten kredi faiz oranları çok yüksek olduğundan insanlar tercih etmiyor. Herkes kendi bütçesine uygun olan evi tercih ediyor.
TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine yansıyan verileri değerlendiren bazı vatandaşlar ise geçen yıl konut kredilerine ulaşmanın daha kolay olduğunu, bu yıl ise faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle krediye başvurulmadığını ifade ederek, vatandaşın konut alırken ya peşin ya da senetle alım yaptığını dile getirerek, krediyle ev alma döneminin neredeyse bittiğine işaret etti.
Bazı vatandaşların konuya yaklaşımı ise, insanların ekonomik nedenlerle ev alacak durumlarının kalmadığı ve TÜİK verilerinin gerçekçi veriler olarak değerlendirilemeyeceği şeklinde oldu.
Vatandaşın kira ücretini zor öderken ev almasın artık hayal olduğunu düşünen bazı vatandaşlar ise kredi faizlerinin çok yüksek olması nedeniyle, “Kendi evlerinin masraflarını ödemeye zorlanan vatandaş nasıl ev alacak” sorusunu gündeme getirdi.


