Limonun Fiyatı Ekim Ayında Tarladan Markete Gelene Kadar Yüzde 683 Arttı

Yayınlama: 01.11.2023

Limonun Fiyati Ekim Ayinda Tarladan Markete 16488869 4026 Amp

Limonun Fiyatı Ekim Ayında Tarladan Markete Gelene Kadar Yüzde 683 Arttı

Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi (TZOB) Genel BaÅŸkanı Åžemsi Bayraktar, ekim ayı üretici ile market arasındaki fiyat deÄŸiÅŸimlerini, bu deÄŸiÅŸimlerin nedenlerini, narenciye sektöründe yaÅŸanan sorunları, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki deÄŸiÅŸimleri yaptığı basın açıklamasıyla deÄŸerlendirdi. Ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 683 ile limonda görüldüğünü açıklayan Bayraktar, “Limondaki fiyat farkını yüzde 234 ile kuru soÄŸan, yüzde 214,8 ile marul, yüzde 200,4 ile maydanoz, yüzde 197,8 ile kırmızı mercimek ve yüzde 191,4 ile elma takip etti. Limon 7,8 kat, kuru soÄŸan 3,3 kat, marul 3,1 kat, maydanoz ve kırmızı mercimek 3 kat ve elma 2,9 kat fazlaya satıldı. Üreticide 2 lira 10 kuruÅŸ olan limon 16 lira 44 kuruÅŸa, 3 lira 94 kuruÅŸ olan kuru soÄŸan 13 lira 16 kuruÅŸa, 7 lira 71 kuruÅŸ olan marul 24 lira 28 kuruÅŸa, 3 lira 61 kuruÅŸ olan maydanoz 10 lira 84 kuruÅŸa, 17 lira 50 kuruÅŸ olan kırmızı mercimek 52 lira 11 kuruÅŸa, 9 lira 50 kuruÅŸ olan elma 27 lira 68 kuruÅŸa markette satıldı” ifadelerine yer verdi.

“FİYATI EN FAZLA ARTAN ÜRÜN YÜZDE 37,4 İLE DOMATES OLDU”

Ekim ayında markette 37 ürünün 21’inde fiyat artışı, 16’sında fiyat azalışı görüldüğünü söyleyen Bayraktar, “Ekim ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 37,4 ile domates oldu. Domatesteki fiyat artışını yüzde 23,7 ile kuru incir, yüzde 17 ile yeÅŸil mercimek, yüzde 16,1 ile nohut, yüzde 13,9 ile kuru fasulye takip etti. Markette fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 26,3 ile ıspanak oldu. Ispanaktaki fiyat düşüşünü yüzde 21,4 ile fındık içi, yüzde 18 ile yeÅŸil fasulye, yüzde 17,6 ile kuru soÄŸan ve yüzde 15,9 ile limon izledi” diye konuÅŸtu.

“LİMONDA MAYER ÇEŞİDİNİN ARZI ARTTI, FİYAT DÜŞTÜ”

Bayraktar, üretici fiyat deÄŸiÅŸimlerinin nedenlerine de deÄŸinerek ÅŸu ifadelere yer verdi: “Limonda erkenci ürün mayer çeÅŸidinin arzının artması limon fiyatlarında düşüşe yol açtı. YeÅŸil soÄŸan, ıspanak, yeÅŸil fasulye arzındaki artışlar bu ürünlerin fiyatlarına düşüş olarak yansıdı. Kuru soÄŸanda üretimin yüksekliÄŸinin yanında ihracatın tamamen açılmaması ürün fiyatına aÅŸağı yönde baskı yaptı. Domates ve kabak üretiminde tarladan seraya geçiÅŸ, ürün fiyatlarının artmasına neden oldu. Kuru üzüm fiyatı ise arz düşüklüğünün yanında TARİŞ’in açıkladığı fiyatla birlikte yükseldi. YeÅŸil mercimekte arzdaki azalmanın yanında talep artışı fiyatı yükseltti. Elmada hasadın yeni baÅŸlaması nedeniyle arzdaki düşüş fiyatlara artış olarak yansıdı.”

“ÜRÜNLERİN PAZARLANABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ÅžARTLAR SAÄžLANMALIDIR”

Limonda fiyat düşüklüğünün devam ettiÄŸini, bu durumun diÄŸer narenciye ürünlerinde de görülmemesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiÄŸini söyleyen Bayraktar, “Geçen yıla göre limonda yaÅŸanan fiyat düşüklüğü, daha az olmakla birlikte mandalinada da görülüyor. Üretim artışına raÄŸmen girdi fiyatlarının yükselmesiyle artan üretim maliyetleri çiftçilerimizi zararına limon satar duruma getirdi. Çukurova bölgesinde erkenci çeÅŸit limonda üretici fiyatları kilogram başına 50 kuruÅŸa kadar düştü. İşçilik maliyetleri ve işçi bulunamaması nedeniyle ürünün dalında kalması, aÄŸaçların kesilmesine neden oldu. Sökülmeye baÅŸlanan bahçe tesisi gibi önemli yatırımların ve kullanılan girdilerin birer milli servet olduÄŸu ve israf olacağı düşünüldüğünde ürünün pazarlanabilmesi için gerekli ÅŸartlar saÄŸlanmalıdır. Devlet müdahale alımlarını yapmalı, tüccar ve sanayici de fiyat düşüklüğünü fırsata çevirmemelidir” dedi.

“GÜBRE FİYATLARINDA İSTİKRAR SAÄžLANMALI”

Ekim ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki deÄŸiÅŸimlere de deÄŸinen Bayraktar, “Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre ekim ayında eylül ayına göre 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 2, üre gübresi yüzde 1,7, DAP gübresi yüzde 1,5 azalırken; amonyum sülfat gübresi yüzde 2,1, kalsiyum amonyum nitrat gübresi ise yüzde 1,1 oranında arttı. Geçen yılın ekim ayına göre sadece üre gübresi yüzde 0,9 azalırken, DAP gübresi yüzde 12,1, 20.20.0 kompoze gübresi fiyatı yüzde 9,9, amonyum sülfat gübresi yüzde 8,8, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 8,2 oranında arttı. GeçtiÄŸimiz aylarda artış gösteren gübre fiyatları ekim ayında az da olsa bir düşüş yaÅŸarken, geçen yıla göre fiyatlar artış gösterdi. Kalite ve verimi artıran, dolayısıyla gıda üretiminin ve üretici gelirinin artışını saÄŸlayan gübre fiyatlarında istikrar saÄŸlanmalı ve yıllar içinde çok düşük kalan gübre destek miktarı artırılmalıdır” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Â