Çorum
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4519 %0.06
47,5797 %-0.05
Ara
Kesin Karar Ulusal Mersin 20 Firmayla İso 500 Listesinde Yer Aldı

Mersin 20 Firmayla İso 500 Listesinde Yer Aldı


Mersin 20 Firmayla İso 500 Listesinde Yer Aldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin 2023 yılı en büyük 500 sanayi firması listesinde Mersin’in toplam 20 firmayla yer aldığını belirterek, "Üretime destek temel mottomuz olmalı" dedi.
İSO 500 listelerinin sanayi üretiminin bir raporu ve envanteri niteliğinde olduğunu ve önemli bilgiler verdiğini ifade eden Çakır, Türkiye’nin sanayi üretiminin, kurumsallaşma becerisinin, ciroların, ihracat kapasitelerinin, büyümenin, istihdamın ve üretim istikrarı gibi konularda nereye gittiğine dair ışığı bu listelerin tuttuğunu söyledi.

"Mersin toplam 20 firmayla İSO 500 listesinde yer aldı"
Mersin’e ilişkin değerlendirme yapan Çakır, "İSO 500 araştırması sonuçlarına göre; büyüklük sıralamasında temel kriter olarak alınan net üretimden satışlar kriteri bazında ilk 500 sanayi kuruluşu içerisinde 2022 yılında 8’i odamıza kayıtlı, kentimizde faaliyet gösteren toplam 19 firma Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde yer almıştı. 2023 yılında ise 8’i Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, 2’si Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, biri de Silifke Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı toplam 11 Mersin firması listede yer alırken; merkezi şehir dışında olup kentimizde üretim yapanlarla birlikte Mersin toplam 20 firmayla İSO 500 listesinde yer almıştır" dedi.

"Mersin, sanayide kendisini ispat eden bir kent haline geldi"
Mersin’in, sanayide kendisini ispat eden bir kent haline geldiğini vurgulayan Çakır, söz konusu firmalardan odalarına kayıtlı olanların üretimden satışlarının 2022 yılında 41 milyar lirayken; 2023’te yüzde 44’lük artışla yaklaşık 59 milyar lira olarak gerçekleştiğini kaydetti. Çakır, "Net üretimden satışlara göre listede yer alan odamıza kayıtlı 8 firmanın 2022 yılına göre 6’sı sıralamadaki yerini yükseltmiştir. Söz konusu firmaların gerçekleştirdiği ihracat ve oluşturduğu istihdam kriteri baz alındığında listede 4 firmamızın sıralamaya girdiğini görmekteyiz. İki firmamızın ihracat sıralamasındaki yerinin 2022 yılına göre yükseldiğini görüyoruz. İstihdamda ise 3 firmamızın sıralamadaki yeri yükselirken, bir firmamızın da sırlamadaki yeri aynı kalmıştır" diye konuştu.

"Üretime destek temel mottomuz olmalı"
KOBİ’lerin çoğunun İSO listelerine giren sanayiciler kadar kurumsal ve güçlü olmadığını belirten Çakır, eğer KOBİ’lere yeterli destek verilirse onların da bu listelere aday potansiyelde olduğunu kaydetti. Artan ham madde maliyetinin bir sorun olduğuna işaret eden Çakır, şöyle konuştu: "Özellikle, her anlamda üretimi, gıda, tarım ve sanayiyi artırmak; üreticiye, ihracatçıya destek olmak zorundayız. OSB’lere destek veren küçük ihtisas sanayi sitelerine ihtiyacımız var. Sanayi yatırımcısı uygun arsa bulamıyor. Bu konuda tarıma elverişli olmayan, taşlık ve kıraç hazine alanlarının sanayi arazisi olarak imara geçmesi gerekiyor. Bu konuda sadece yerel yönetimler değil, devletin destek olması, yapılan imar planlarında bu uygun bölgelerin sanayi parseli olarak işaretlenmesi lazım. Üretime destek temel mottomuz olmalı."
İSO 500 listelerine giren ve yerlerini koruyan Mersin firmalarını kutlayan Çakır, Mersin sanayisine verdikleri moral ve oluşturdukları rol model için firmalara teşekkür etti. Çakır, Mersin’in İSO 500 listesindeki toplam 20 firmasıyla artık kendisini sanayide de ispat eden marka bir kent olarak yoluna devam ettiğini kaydetti.

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *