Çorum
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,3228 %-0.1
46,9981 %-0.18
Ara
Kesin Karar Ulusal ‘Nasıl Bir İzmir’ Serisinde Son Panel ‘İzmir’de Birlikte Yaşamak’ Oldu

‘Nasıl Bir İzmir’ Serisinde Son Panel ‘İzmir’de Birlikte Yaşamak’ Oldu


‘Nasıl Bir İzmir’ Serisinde Son Panel ‘İzmir’de Birlikte Yaşamak’ Oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından şehrin uzun vadeli vizyonunu ve stratejilerini şekillendirmek üzere hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi çalışmaları kapsamındaki ‘Nasıl Bir İzmir’ serisinin sekizinci ve son paneli, ‘İzmir’de Birlikte Yaşamak’ başlığı ile gerçekleşti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından şehrin uzun vadeli vizyonunu ve stratejilerini şekillendirmek üzere hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi için ‘Nasıl Bir İzmir’ panel serisi sona erdi. Toplam sekiz panel ve sekiz atölye çalışmasından oluşan ve Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu moderatörlüğünde düzenlenen ‘Nasıl Bir İzmir’ serisinin son paneli İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleşti.

"Dezavantajı oluşturan sorunlar çözülmeli"
‘İzmir’de Birlikte Yaşamak’ başlıklı panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci oldu. Uyan Semerci, kapsayıcılık, ötekiler, kesişimsellik gibi kavramlar üzerinde dururken, "Birlikte yaşamayacağımız bir toplum hayal ediyorsak, herkesin dezavantajını masanın üzerine getirmeliyiz ki bu dezavantajları oluşturan sorunları çözebilelim" şeklinde konuştu.

"Merkezi yönetim ve yerel yönetimin ortak göç politikası olmalı"
Semerci’nin ardından söz alan Prof. Dr. Deniz Yükseker ise İzmir’in farklı dönemlerde çok çeşitli kesimlerden göç alan bir kent olduğuna işaret ederken, bugün İzmir nüfusunun yüzde 3,4’ünü göçmen ve mültecilerin oluşturduğunu belirtti. Merkezi yönetimin ve yerel yönetimlerin ortak göç politikası yönetimine sahip olması gerektiğini vurgulayan Yükseker, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Belediyelerin maddi kaynakları yetersiz. Belediyelerin hizmet vermek zorunda oldukları nüfus-bütçe hesabında Suriyelilerin hesaba katılmaması büyük sorun. Özellikle Gaziantep gibi göçmen nüfusun yüksek oranda olduğu yerlerde bu daha ciddi bir sorun. Göçmenlere ve mültecilere yönelik politikalar, kapsayıcılığı ve yerindenliği esas almalı, hak temelli olmalı ve sosyal teması artırmayı hedeflemeli. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü bu çalışmalara yönelik oluşturulması gereken kurumlara iyi bir örnek."

"Birlikte yaşamanın faydalarını görünür kılmalıyız"
Panelin son konuşmacısı olan Prof. Dr. Ayselin Yıldız, İzmir’de göçmenler ile yerlilerin temas alanlarının sınırlı olduğunu ve karşıtlığın, temas yoksunluğu ve bunun sonucunda birbirini tanımama durumundan kaynaklandığını ifade etti. Yıldız, "Göçmenlerin, diğerlerinin temel hak ve özgürlüklerden mahrum bırakılmasının yerli halk tarafından ‘meşru görülmeye’ başlanması önemli bir sorun. Birbirinin hassasiyetlerini gözeten, birbirini tehdit görmeyen, ötekileştirmeyen bireyler olabilmeliyiz. Birlikte yaşamın faydalarını görünür kılmalıyız" diye konuştu.
Panel, konuşmaların ardından soru-cevap bölümü ile sona erdi.

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *