Çorum
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,6888 %0.08
47,2173 %-0.05
Ara
Kesin Karar Ulusal Optic World Fuarı Söyleşileri ile Bölüme Işık Tuttu

Optic World Fuarı Söyleşileri ile Bölüme Işık Tuttu


Optic World Fuarı Söyleşileri ile Sektöre Işık Tuttu

İZFAŞ tarafından, ilk kez düzenlenen Optic World İzmir-Optik, Gözlük, Oftalmoloji ve Teknolojileri Fuarı kapsamında, sektördeki farklı konularda söyleşiler de gerçekleştirildi.
’Miyopi Kontrol Mercekleri ve Miyopide Kullanılan Kontak Lensler’ başlıklı söyleşide konuşan İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı Kontakt Lens Eğitmeni İzzet Cicik, lenslerin nasıl kullanılması gerektiğini anlatarak, “Lens kullanırken mutlaka doktorların kişiye özel kullanım önerileri dikkate alınmalı. Sabah kalkınca gözlerimizde ödem vardır ve bu nedenle lensler uyandıktan yarım saat sonra takılmalıdır. Aksi doktor tarafından önerilmediği sürece, gece yatmadan bir iki saat önce lensin çıkartılması gerekir ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi de göz sağlığımız için çok önemli” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından, İzmir Ticaret Odası 32. Gözlükçülük Meslek Komitesi’nin önerisi ve öncülüğü ile 3. Bölge Optisyen-Gözlükçüler Odası katkılarıyla ilk kez düzenlenen Optic World İzmir - Optik, Gözlük, Oftalmoloji ve Teknolojileri Fuarı, sektör profesyonellerinden büyük ilgi görürken farkındalık oluşturan etkinlikler ve söyleşilerle de dikkat çekti. ‘Miyopi Kontrol Mercekleri ve Miyopide Kullanılan Kontak Lensler’ başlıklı söyleşide İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı Kontakt Lens Eğitmeni ve Bb Lens Firma Genel Müdürü İzzet Cicik ile Beta Optik Yetkilisi Emre Doğan konuşmacı olarak yer aldı. Dünya nüfusunun yüzde 49’nun 2050 yılında miyop olmasının beklendiğini ifade eden İzzet Cicik, “Miyopi son 20 yılda iki katına çıktı. Doğu ve batıda da artış oranı aynı rahatsız edicilikte. Miyopi derecesi küçük olsa da erken tedavi çok önemli” diye konuştu.

Lenslerin kullanım türü
Sağlıklı lens kullanımı hakkında da bilgi veren İzzet Cicik, “Günümüzde kontakt lens kullananların sayısı hızla artıyor. Öncelikle mutlaka bir göz hekimine başvurulmalı ve hekim önerisi ile kullanılmalı. Lens kullanırken tüm hijyen kurallarına maksimum seviyede dikkat edilmesi gerekir. Dikkat edilmediğinde ciddi sağlık sorunları doğurabilir. Her ne kadar geceleri de gözde kalmaya uygun olduğu söylenen kontakt lenksler varsa da geceleri lensin gözde kalması bazı komplikasyonlara neden olabilir. Doktorunuzun önerdiği sürelerde lensinizi kullanmalısınız. Lensler gece yatmadan bir iki saat önce çıkartılmalı ve sabah da gözlerdeki sabah ödemi nedeniyle kalktıktan yarım saat sonra takılmalıdır. Haftada altı gün lens takılması önerilmekte” ifadelerine yer verdi.
Emre Doğan da miyopinin arttığına dikkat çekerek miyopi kontrol merceklerinin gelişimini ve dünyada bu alanda yaşanan gelişmeleri anlattı.

“Sektör pazar büyüklüğü 2027’de 250 milyar dolara ulaşacak”
‘Optisyenlik Alanındaki Teknolojik Gelişmeler ve Yapay Zekanın Yeri’ başlıklı oturumda ise İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi Dr. Hasan Durmuş konuşmacı olarak yer aldı. Hasan Durmuş, sektörün dünyadaki pazar miktarının 2017 yılında 130,93 milyar dolarken 2027’de 250 milyar dolara yükseleceğinin öngörüldüğünü belirterek, sektörün geleceğinde önemli yer oynaması beklenen giyilebilir teknolojiler, üç boyutlu yazıcılar ile kolaylıkla üretilebilecek çerçeveler gibi gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Tüm amaçlara göre gözlükler sergilendi
Fuar kapsamında, ayrıca, Acıbadem Üniversitesi Uzman Öğretici Turgut Çakar küratörlüğünde ‘Amacına Göre Gözlük Sergisi’ de düzenlendi. Çocukluğundan bu yana gözlük biriktirmeyi kendine hobi edindiğini ve gözlükle ilgili her alanda aktif çalıştığını ifade eden Turgut Çakar, “Şu an Acıbadem Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi olarak görevime devam ediyorum. Bundan başka yine optisyenlik mesleğine gönül vermiş pek çok arkadaşımla birlikte Bursa Sağlık Tarihi Müzesi’nde Gözlükçülük Müzesi’ni kurduk. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde açılan Gözlükçülük Müzesi’ne de katkılar sağladım. Sergimde, bugüne kadar dünyada amaçlarına göre üretilen gözlüklerden birer tane bulunuyor. En ilgi çekici gözlüklerden biri de dünyadaki ilk gözlüklerden olan ve eskimoların taktığı ahşap kar gözlükleri. Ayrıca, omurilik hastaları için yatarak kitap okumak, televizyon izlemek için yapılan ilk gözlükten de bir adet bulunmakta. Gözlüklerin yanında 1920’den bugüne kadar Türkiye’de gözlük alanında kullanılan tüm optik lenslerden yani camlardan bir tane yer almakta. İzmir, Türk gözlükçülük ve optisyenlik tarihinde sivil toplum kuruluşları olarak en etkin 5 ilden birisi. Bu nedenle bu fuar ilk olmasına rağmen çok etkili ve aktif olmuş. Bundan sonraki yıllarda da büyüyerek yoluna devam edeceğine inancım tam” diye konuştu.
Fuar; T.C. Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (İEOSB), Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği (TOGB), 3. Bölge Optisyen-Gözlükçüler Odası (İOGO) tarafından destekleniyor.

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *