Çorum
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,2784 %0.05
46,8284 %-0.27
Ara
Kesin Karar Ulusal Prof. Dr. Aysun Bay: Defne, Şifa ve Rahmetin Sembolü

Prof. Dr. Aysun Bay: Defne, Şifa ve Rahmetin Sembolü


Prof. Dr. Aysun Bay: Defne, Şifa ve Bereketin Sembolü

Doğal beslenme ve sağlıklı yaşam konularındaki çalışmalarıyla tanınan ve ‘Bitkilerin Anası’ olarak bilinen Prof. Dr. Aysun Bay, defne bitkisinin sağlık üzerindeki etkileri ve ekonomik değerine dikkat çekti. Prof. Dr. Bay, defnenin tıbbi ve aromatik bitkiler arasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, doğru hasat yöntemlerinin ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının önemine değindi.
Antik Yunan ve Roma’dan günümüze kadar uzanan defne ağacı, zaferin, bilgeliğin ve korumanın sembolü olarak biliniyor. Yunan mitolojisinde Apollon’un kutsal bitkisi olarak kabul edilen defne, tarih boyunca kahinler, biliciler ve şifacılar tarafından kullanıldı. Anadolu’da ise Zeybek kültüründe kutsal sayılan bu bitkinin yakılması ve kesilmesi yasak olarak görülmüştü.
Prof. Dr. Aysun Bay, defne yapraklarının içerdiği uçucu yağlar ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, sindirimi desteklediğini ve anti-inflamatuar etkileri olduğunu belirtti. Solunum yollarını açıcı özelliğiyle öne çıkan defne çayının, özellikle kış aylarında nefes açıcı ve ödem atıcı etkileriyle tüketilmesini öneren Bay, ancak gebelik, diyabet, tansiyon ve kanser gibi hastalıkları olan bireylerin doktorlarına danışarak tüketmesi gerektiğini hatırlattı.
Türkiye’de yaklaşık 70-80 bin üretici tarafından gerçekleştirilen defne üretiminin yılda 75 bin ton yaş yaprak elde edilmesini sağladığını hatırlatan Prof. Dr. Bayi bunun 17-19 bin tonunun kurutularak ihraç edildiğini ve yıllık ihracat gelirinin 60-70 milyon doları bulduğunu söyledi. Prof. Dr. Bay, üreticilerin yeterli payı alamadığını ve gelirlerinin artırılması için kooperatifleşme çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini de vurguladı.
Defne yetiştiriciliğinde doğru hasat tekniklerinin uygulanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bay, eğitimli ekipler tarafından yapılan aralıklı hasat yönteminin verimliliği artıracağını ifade etti. Defne yapraklarının kış aylarında aromatik yağ üretimi için, yaz sonu ve sonbaharda ise mutfak kullanımı için daha uygun olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bay, defnenin sağlık açısından sunduğu faydalar ve ekonomik katkılarıyla büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Aysun Bay, bu değerli bitkinin daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, çiftçilere yönelik teşviklerin artırılmasını, ihracatın geliştirilmesini ve sürdürülebilir tarım yöntemlerinin yaygınlaştırılmasını önerdi. Defne yapraklarının çay, yağ, sabun ve şampuan gibi çeşitli ürünlerde kullanılarak daha geniş bir kitleye ulaşabileceğini de ifade eden Bay, defne yaprağını saksıda yetiştirmek ve kurutarak saklamanın mümkün olduğunu ancak, kullanım öncesinde herhangi bir sağlık sorunu olan bireylerin uzman görüşü alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *