Çorum
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,5593 %0
47,2362 %-0.99
Ara
Kesin Karar Ulusal Amasyalı çift döndükleri Amasya'daki köylerinde manda yetiştiriyor

Amasyalı çift döndükleri Amasya'daki köylerinde manda yetiştiriyor

Amasya'nın Taşova ilçesinde yaşayan 41 yaşındaki Veysel Özkan ve eşi 39 yaşındaki Azize Özkan, İstanbul’daki yoğun yaşamlarını geride bırakarak, köylerinde manda yetiştiriciliği yapmaya başladı. Her ikisi de bu değişimin hayatlarına kattığı yeni bir anlamdan oldukça memnun olduklarını ifade ediyorlar.

Köye Dönüş ve Manda Yetiştiriciliği

Üç yıl önce İstanbul'daki işinden ayrılan Veysel Özkan, köyüne dönme kararı aldıktan sonra Manda Yetiştiriciliği Birliği'nden aldıkları teşvikle sektöre adım attı. Amasya'nın Dutluk köyünde yaşamak için yola çıkan Özkan çifti, bu süreçte 41 mandaya sahip olmaya başardı. Veysel Özkan, köydeki evini ve ahırını yenileyerek, tarımsal faaliyetlerine odaklandıklarını belirtiyor. "Çalıştığım özel sektörden istifa ederek köyüme döndüm. Babamdan devraldığım 14 mandayı zamanla 41’e çıkardım. Gelecek hedefim ise 150 manda sayısına ulaşmak," diyor. Böylece hem kendi hayatını yeniden şekillendirirken hem de köyünün ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Geleneği Devam Ettirmek

Veysel Özkan, aile geleneği olan manda yetiştiriciliğini sürdürmekten gurur duyuyor. Dedesi ve babası da uzun yıllar boyunca manda beslemiş. Özkan, manda sütüne olan talebin yüksek olduğunu ve bu sütten peynir, tereyağı ve yoğurt üretimi yaptıklarını aktararak, köy hayatının sunduğu fırsatları vurguluyor. Özellikle doğal tarım ve hayvancılığın sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğuna inanan Özkan, bu sektördeki potansiyelin farkında. Devlet desteklerinin de bu yolda daha da ilerleme kaydetmelerine yardımcı olacağını belirtiyor.

Ata Topraklarına Dönüşün Faydaları

Veysel Özkan, köyde yaşamanın sağladığı avantajları paylaşarak, diğer insanlara da köylerine dönmeleri konusunda tavsiyelerde bulunuyor. "Burada doğanın güzelliklerini görebilir, sağlıklı bir yaşam sürebilirler. Doğal yaşam tarzı insan sağlığına önemli katkılarda bulunacaktır," diyerek köy yaşamının getirdiği huzuru anlatıyor. Köydeki insanların birbirlerine destek olduğu bir topluluk oluşturmaktan duyduğu mutluluğu da dile getiriyor. Eşinin de bu süreçte büyük rol oynadığını belirten Özkan, köyle birlikte geçirdiği her anın değerini bildiğini, doğaya daha yakın olmanın hayatı lükse dönüştürdüğünü düşünüyor.

Azize Özkan'ın Görüşleri

Azize Özkan, İstanbul'da doğup büyüdüğü için uzun süre köye yerleşmek istemediğini kabul ediyor. Ancak eşi Veysel'in isteği doğrultusunda köy yaşamına adım attıktan sonra mandacılığın kendisine kattığı sevgiyi keşfetti. "Köye yerleşmemizle birlikte hayvanlara karşı büyük bir sevgi duymaya başladım. Artık onların yanı başında olmak benim için çok önemli." diyen Özkan, mandalarla olan ilişkisini tanımlarken hislerinin derinliğini ifade ediyor. Eşinin desteğiyle köy yaşamının ona sunduğu mutluluk, şimdi hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi.

MUHABİR: AA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *