Çorum
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,5327 %0.13
45,4815 %0.07
Ara
Kesin Karar Ulusal Uzmanından ‘Elektronik Sigara’ Uyarısı: “Elektronik Sigara, Sigara Bırakmak İçin Kullanılacak Bir Alternatif Değildir”

Uzmanından ‘Elektronik Sigara’ Uyarısı: “Elektronik Sigara, Sigara Bırakmak İçin Kullanılacak Bir Alternatif Değildir”


Uzmanından ‘Elektronik Sigara’ Uyarısı: “Elektronik Sigara, Sigara Bırakmak İçin Kullanılacak Bir Alternatif Değildir”

Kayseri Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Polikliniğinde görevli Uzm. Dr. Fatma Özdemir, elektronik sigara kullanmanın sigara bırakmak için bir yol olmadığını söyleyerek, “Elektronik sigaranın 2000’li yılların başından 10 yıl sonrasına kadar akciğer kanamasına sebep olduğunu gördük” dedi.
Sigara bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu dile getiren Kayseri Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Polikliniğinde görevli Uzm. Dr. Fatma Özdemir, 2000’li yılların başından itibaren dünyada ve Türkiye’de sigara pandemisi olduğunu söyledi. Özdemir, “Tütün kullanımı 1950’lerden 1990’lara kadar yasal bir şey gibi göründü. Faydaları varmış gibi yapıldı. Tütün kullanım alanı, sigaranın içerisindeki maddelerin çeşitli organik ve inorganik zararlı maddelerin akciğer kanserine ve diğer akciğer hastalıklarına yol açtığının anlaşılması 40 gün kadar sürdü. 2000’li yılların başından beri de hem dünyada hem de ülkemizde bir sigara pandemisi var. Bizde bu pandemi ile mücadele etmekteyiz. Tütün kullanımı maalesef bu elektronik sigara ve pufların gündemde olmasıyla birlikte sanki masum bir şeymiş gibi yansıtılıyor. Maalesef ki tütün kullanımı çok küçük yaş grubuna kadar düşmüş durumda. 2023 yılında Cumhurbaşkanlığının yayımladığı genelgeyle ülkemize elektronik tütün ürünleri kullanımı yasaklandı. Ancak sigara, tütün fiyatlarına gelen zamlar ve kapalı alanda içme bir miktar caydırıcı olsa da tütün ürünlerine el altından ulaşım hala çok kolay” ifadelerini kullandı.

“Elektronik sigara kullanımı, sigara bırakmak için kullanılacak bir alternatif değildir”
Elektronik sigaranın, 2000’li yılların başından itibaren sigara bırakma ürünü olarak lanse edildiğini belirten Özdemir, bunun tamamen yanlış olduğunu ve elektronik sigara kullanmanın sigarayı bırakmak için bir alternatif olmadığını söyledi. Özdemir sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Elektronik sigarada maalesef ki 2000’li yılların başında sanki bir sigara bırakma ürünü gibi lanse edildi. Maalesef bu söylemem kanan çokta kişi oldu. Elektronik sigara, sigara bırakmak için kullanılacak bir alternatif değildir. Hiçbiri sigara bırakma ürünü değildir. Hepsinin içerisinde sarma sigara kadar nikotin ve diğer organik ve inorganik zehirli maddeler vardır. Normal sigaranın 1 çöpünde 4 bine yakın organik ve inorganik madde vardır. Biz elektronik sigaranın da 2000’li yılların başından 10 yıl sonrasına kadar akciğer kanamasına sebep olduğunu gördük. Bundan bir 10 yıl sonrada elektronik sigaranın ve diğer tütün ürünlerinin ne kadar daha çok zararlı olduğunu göreceğiz. Normal sigara mı elektronik sigara mı? diye sorarsanız. Tabii ki hiçbiri sigaranın alternatifi değildir.”

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *