Çorum
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,2098 %0.06
53,9254 %0.02
Ara
Kesin Karar Galeriler Ekonomi Trafik cezasına itiraz edecekler artık iki kez düşünecek

Trafik cezasına itiraz edecekler artık iki kez düşünecek

Danıştay'dan trafik cezalarına itiraz davaları için emsal karar. Davayı kaybeden vatandaşı artık 30 bin TL'ye varan vekalet ücreti bekliyor.

Haber Merkezi
Kaynak
Trafik cezasına itiraz edenler dikkat 1

Danıştay 8. Dairesi, milyonlarca sürücüyü ilgilendiren, idari yargıdaki vekalet ücreti uygulamalarına dair kritik bir karara imza attı. Trafik cezalarına yönelik ödeme emirlerine karşı açılan davalarda kaybeden tarafın ödeyeceği vekalet ücretinin, ceza tutarı üzerinden değil, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ndeki "maktu" (sabit) ücret üzerinden hesaplanması gerektiği kesinleşti.

Bu düzenleme ile birlikte, idare mahkemelerinde görülen ve duruşması yapılmayan davalar için 30 bin TL, duruşmalı davalar için ise 40 bin TL vekalet ücreti ödenmesi gündeme geldi. Uygulama, dava konusu edilen ceza miktarı ile ödenmesi gereken vekalet ücreti arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor.

 

1 / 4
Trafik cezasına itiraz edenler dikkat 2

Kararın temelini, Trabzon İdare Mahkemesi'nde görülen bir dosya oluşturdu. 2 bin 167 TL tutarındaki trafik cezasına itiraz eden bir sürücü, yerel mahkemenin "nisbi" (ceza tutarına orantılı) vekalet ücreti uygulamasıyla düşük bir tutar ödemişti.

Ancak Danıştay Başsavcılığı'nın temyizi üzerine konuyu inceleyen Danıştay 8. Dairesi, ödeme emrinin bir "idari işlem" olduğunu vurguladı. Yüksek mahkeme, bu tür davalarda idare lehine hükmedilecek vekalet ücretinin, tarifenin maktu ücret kısmına göre belirlenmesi gerektiğine hükmederek yerel mahkemenin kararını bozdu.

 

2 / 4
Trafik cezasına itiraz edenler dikkat 3

Hukuk uzmanlarına göre bu karar, dava açma maliyetlerini ve risklerini yeniden tanımlıyor. Artık sürücülerin, küçük tutarlı bir trafik cezası için dava açmadan önce "kazanma ihtimalini" ve olası "yargılama giderlerini" çok daha dikkatli hesaplaması gerekecek.

Duruşmasız Davalar: Kaybedilmesi durumunda ödenecek vekalet ücreti 30 bin TL.

Duruşmalı Davalar: Kaybedilmesi durumunda ödenecek vekalet ücreti 40 bin TL.

Risk: 5 bin liralık bir ceza için açılan davanın kaybedilmesi, vatandaşın 30 bin TL gibi yüksek bir tutarı idareye ödemesiyle sonuçlanabilecek.

 

3 / 4
Trafik cezasına itiraz edenler dikkat 4

Danıştay’ın bu emsal kararı, idare mahkemelerinin trafik cezası dosyalarındaki uygulama birliğini sağlamış oldu. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ndeki bu sabit ücretler, davanın konusu olan cezanın miktarından bağımsız olarak uygulandığı için, özellikle düşük tutarlı cezalara itiraz edecek vatandaşlar için hukuki süreçler daha maliyetli bir hale geldi.

 

4 / 4
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *