Sendikadan yapılan açıklamada, yangın söndürme uçakları ve helikopterlerinin yetersizliği ile yangınlara zamanında müdahale edilememesinin, yaşanan yıkımın başlıca nedenleri arasında olduğu belirtildi. İktidarın bu alandaki ihmali, duyarsızlığı ve ciddiyetsizliğinin her geçen gün daha fazla ormanın kül olmasına neden olduğu iddia edildi.
Açıklamada, 6 Şubat depreminde olduğu gibi, insan hayatını ve doğayı merkeze almayan anlayışın krizleri felakete dönüştürdüğü vurgulandı. 2021 yılındaki büyük yangınlar sırasında "hurda" denilerek kullanılmayan yangın söndürme uçaklarının daha sonra özel geziler için tahsis edildiği iddiası da yeniden gündeme getirildi.
Eğitim-İş, orman yangınlarıyla etkili mücadele için çözüm önerilerini de sıraladı. Bu öneriler arasında; kamu hizmetlerine yeniden yatırım yapılması ve özelleştirmelerin durdurulması, yangın öncesi ve sonrası süreçlerin etkin şekilde planlanması, modern ve bilimsel yöntemlerin devreye sokulması ile ormanların sermayeye değil, topluma hizmet edecek şekilde korunması yer aldı.
Açıklama, "Unutulmamalıdır ki, tabiat en güçlü öğretmendir. Ona verilen her zarar; sel, yangın, kuraklık ve can kayıpları olarak bizlere geri döner. Makamlar gelip geçicidir; ancak Türkiye toprakları ebedidir. Ve tarih, bu vatanın doğasına, insanına ve geleceğine ihanet edenlerin sonlarını asla unutmaz" denildi.