Çorum
Kapalı
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,2707 %-0.02
47,0453 %0.11
Ara

KİRAYA VERENİN KONUT VE ÇATILI İŞ YERİ İHTİYACI NEDENİYLE KİRACIYI TAHLİYESİ

YAYINLAMA:

KİRAYA VERENİN KONUT VE ÇATILI İŞ YERİ İHTİYACI NEDENİYLE KİRACIYI TAHLİYESİ

  TBK 350B.1 der ki; ‘’1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa’’ TMK 364 kanunen yardım edilmemesi durumunda yoksulluğa düşecek olan üstsoy,altsoy yanında nafaka veren kişinin refahı halinde kardeşler bakımından bakım yükümlülüğü vardır.(ARAL,SH.405) İHTİYAÇ DURUMU NASIL TEZAHÜR EDECEKTİR? YARGITAYA GÖRE; 1-KİRARA VERENİN KİRADA VEYA BİR YAKINI İLE BİRLİKTE ONA AİT BİR EVDE OTURMASI
  • Bu durumda kiraya verenin tahliye tehdidi altında bulunmadan, yalnızca kiracı sıfatında bir evde yaşıyor olması yeterlidir.Yahut ta kiracı sıfatına haiz olmaksızın bir yakınıyla aynı evi paylaşması salahiyetindeyse…
2-HAKLI NEDENLE
  • Sağlık durumu vaziyetiyle, alan itibariyle gerekli olması (aile fertlerinin çoğalması örneği verilebilir)
3-EKONOMİK DURUM VAZİYETLE
  • Kiraya verilen konutun, kiraya verenin hâlihazırda yerleşik bulunduğu konuttan daha az masraflı olması (yakıt ve yol masrafları,merkeze yakın ve uzaklık (işe dönüş-gidiş)
b- İş yeri kiralarında uzmanlık alanı önemlidir.İş yerinin adliyeye yakın olması bir avukat kiraya veren açısından tahliyeye uygun bir nedendir.(kendi düşüncem) Evvela burada vurgulanan husus iş yeri ihtiyacında olan kişinin ruhsat ve uzmanlık alanına sahip olmasıdır. Elbette bu madde hilafınca açılacak tahliye davalarının bilhassa zaruri olması hasıl olacaktır. DAVA AÇMA SÜRESİ belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsizse kiraya ilişkin fesih dönemine ve fesih için gerekli bildirim sürelerine uyulduktan sonra belirlenecek tarihten itibaren 1 ay içinde davayı açmak hasıl olacaktır. TBK 351 İfadesi bu konuda bilhassa açıktır: - Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir. Uygulamada kira ilişkilerinde pek bilinmeyen yönleriyle, kiralanan taşınmazın ihtiyaç sebebiyle tahliyesi Türk Borçlar Kanununda özel olarak düzenlenmiştir.Dava açma sürelerine riayet edilerek, kiraya verene haklı sebeple kiracısını tahliye imkanı vermektedir.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *