Çorum
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,1901 %0.22
47,1146 %0.08
Ara

Hatıralarla Türk Musikisi (74) Tanburi Cemil Bey (26)

YAYINLAMA:

Çavuş; “Ne söylediğimi iyi anlayamadınız herhalde. Tereddütünüzü anlıyorum ama korkulacak bir şey yok” der.

Cemil Bey, Vasil Efendi’nin hastalığını öğrendiği için önce Vasil Efendi’yi ziyaret eder sonra da Atıf Bey ile buluşup şehirden uzaklaşarak kırlara, bayırlara taa Rami Köyüne giderler. Akşam üstü Saraydan Yaver gelir. Cemil Bey’i sorar. Halbuki Cemil Bey Atıf Bey ile Nişantaşı’ndaki Konağa dönerler. Böylece, yaver de eli boş döner.

Biraz dinlenip Cemil Bey kemençe ile uşşak peşrevi çalar. İkinci haneye başlamadan, hizmetli biraz telâşla; “Efedim, Saray Çavuşu geldi. Cemil Bey buradaymış, söyleyin Saraya götürmeye geldim dedi” der. Çavuş; “Tanbur ve kemençeyi birlikte getirsin” diye ilave eder.

“Saraya götüreceğim” sözünü duyunca Cemil Bey’in canı sıkılır. Mecburen arabaya biner. Sarayın kapısında bekleyen görevliler Cemil Bey’in arabadan inmesine yardım ederler. Yaverle dikkat çekmeden sessizce ilerler. Haremlikte ve selâmlıkta fısıldaşmalar olur. Bütün Devlet Erkânı parlak kıyafetlerle tam bir tören düzeninde beklemektedirler. Paravanın ardından Abdülhamid’in kalın sesi duyulur; “Merakta kaldık Cemil Bey, hoş geldiniz” der.

Cemil Bey, temenna ile selâmlayıp bekler.  Abdülhamid; “Rahatınıza bakın Cemil Bey” der.

Cemil Bey’in ruh yapısını ve huyunu önceden öğrendiği için, yaverine; “Mısırlıyan’ın Sultani Marşını rica ettiğimizi, âdabı erkân dahilinde kırmadan söyleyin” der. Yaver iletir.

Cemil Bey; “Fasıl olmayacak mı?” diye sorduğunda, yaver; “Yapıldı, bitti efendim. Padişahımız ve misafirler yalnız sizin için buradalar” diye cevap verir.

Saray Piyanisti ile piyanonun başına giderler. Cemil Bey’e piyanist eşlik eder. Marş bitince Sultan Ambülhamid; “Aferin Cemil Bey. Kemençede bu pek güçtür” diye takdir eder. Cemil Bey, Rıza Efendi’nin Tahir Buselik Peşrevini çalar. Sonra, Garip Hicaz taksimi yapar. Padişah çok etkilenir ve hüzünlenir. Yaver, Cemil Bey’in kulağına eğilip; “Padişahımız çok hüzünlendi mümkünse biraz neşeli bir şeyler çalar mısınız?” diye rica eder. Cemil Bey, kemençe ile “çocuk ağlatır, Fatmaanım” dedirtir. “Yangın var” diye çalar. “İtfaiye borularını, kurt ulumalarını” çalar. Padişah neşelenmiştir. Cemil Bey’in müthiş kabiliyetine hayran kalmıştır.

Cemil Bey’in dairedeki görevi Başkâtipliğe, aylığı 10 liraya yükselir. Yalnız Padişah yetkisinde olan ikinci dereceden de Mecidi Nişanı verilir. Ayrıca 300 altın ile de ödüllendirilir.

Saray arabası Cemil Bey’i Nişantaşı’ndaki konağa geri getirir. Araba konağın kapısında durur, Atıf Bey karşılar. Saraydaki olanları Atıf Bey’e anlatır. Sabah evine döner. Saide hanım uykusuz geçirdiği gecenin ardından Cemil Bey’i görünce kâbus biter.

DEVAM EDECEK

Kaynak: Ecz. Emin Akan: Tanburi Cemil Bey.

Dr. Nazmi Özalp: TÜRK MUSİKİSİ TAHİRİ - 2. Cilt (TRT Yayını)

Yılmaz Öztuna: BÜYÜK TÜRK MUSİKİSİ ANSİKLOPEDİSİ - 1. Cilt (M.E.B.)

Nuri Özcan: İSLÂM ANSİKLOPEDİSİ -7. Cilt (T.D. Vakfı Yayını)

TÜRK ve DÜNYA ÜNLÜLERİ ANSİKLOPEDİSİ - 3. Cilt

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *