Siz Kimi Suçlu İlan Ettiniz?
Trendyol Süper Lig arenasına büyük umutlarla adım atan ve ilk hafta sonunda şehre büyük gurur yaşatan Arca Çorum FK, taraftarıyla kucaklaşacağı ilk iç saha maçında Kasımpaşa'ya 1-0 mağlup olarak hepimizi üzdü. Yılllardır beklediğimiz, Süper Lig coşkusunu kendi evimizde, Çorum Şehir Stadyumunda yaşayacağımız o tarihi an, tribünlerin sessizliği ve sahadaki üretkenlik sorunuyla gölgelendi. İlk haftaki Galatasaray beraberliğinin verdiği umut, Kasımpaşa karşısında alınan bu yenilgiyle anlamsızlaştı. Herkesin bir “suçlu” aradığı ortamda, ben de kendi “suçlu”mu buldum.
ENDİŞELER GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ
Geçtiğimiz hafta dile getirdiğim endişelerin Kasımpaşa karşısında gerçeğe dönüşmesini izlemek ne yazık ki üzücüydü. Geçen haftaki yazımda Galatasaray maçı sonrası takıma yöneltilen haklı övgülerin bir rehavet yaratmaması gerektiğini, asıl karakter sınavının şimdi verileceğini vurgulamıştım ancak sahada, bir önceki haftanın o ne yaptığını bilen oyunundan eser yoktu; üretmekte zorlanan, kapanan rakibi açamayan ve nihayetinde sahadan mağlup ayrılan bir takım izledik. Elbette bu manzarada rakiplerin oyun anlayışındaki ciddi farklar da etkili. Galatasaray baskı kuran, açık alan bırakan bir takımdı, Kasımpaşa ise erken bulduğu golün etkisiyle de adeta kale önüne otobüs çeken bir oyun oynadı.
Tüm bunların üstüne edilen anlamsız tezahüratlar yüzünden alınan ceza sebebiyle tribünlerin boş kalmasının, yani takımın o en büyük itici güçten mahrum bırakılmasının payı çok büyük. Tüm bunların bedelini Süper Lig tarihimizdeki ilk iç saha maçında puansız ve seyircisiz kalarak hep birlikte ödedik, umarım bu erken yaşanan kayıp sezonun geri kalanı için hem takıma hem de taraftara gereken dersi vermiştir.
KAPANAN SAVUNMALAR VE
BOŞ TRIBÜNLER ARASINDA KAYBOLAN ÜÇ PUAN
Arca Çorum FK’nin Kasımpaşa karşısında aldığı mağlubiyeti bir anlık dalgınlığa ve üretmekte zorlanmasına bağlamak sanırım herkesin kabul ettiği bir durum halinde. Takımın, Galatasaray gibi zorlu bir rakibe karşı deplasmanda oynadığı oyun, bu takımın en azından bir şeyi güzel yapacağını gösterirken; kapanan rakiplere karşı ise eğer bir çözüm bulunmazsa zorlanacağını da gözler önüne serdi. Kırmızı-Siyahlı taraftarlar bu oyuna geçtiğimiz sezondan da alışık aslında. Hatırlarsanız takım, özellikle geçtiğimiz sezonun başlarında ve ortalarında da oyunu üçüncü bölgeye yıkmayı başarıyor ancak final vuruşlarında sonucu değiştiremiyordu. Bu maç da 1.ligden alışık olduğumuz bir futbol maçı tadında geçti. Bence kırmızı kart cezalısı Kyziridis bu maçta oynuyor olsaydı atabildiği etkili şutlar ile skoru değiştirebilirdi ama yine de maçın kaderini bir oyuncuya bağlamak da zaten akılcı bir çözüm olmaz. Hâl böyle olunca Galatasaray deplasmanından söke söke aldığımız bir puanın hiçbir anlamının kalmadığı bir yenilgi ile Süper Lig’deki ilk iki haftayı geride bırakmış olduk.
SÜPER LİG'DE TARİHİ MAÇ VE
EVİMİZDE BİZE DEPLASMANI YAŞATANLAR
Sonuç olarak herkesin “suçlu” aradığı; kiminin hakemi kiminin teknik heyeti kiminin ise yönetimi eleştirdiği maç sonrası ben “suçlu” tercihimi taraftardan yana kullanacağım! Süper Lig’deki ilk iç saha maçımızda kendi evimizde adeta deplasmandaydık! Semtlerini desteklemeye gelen yaklaşık 100 Kasımpaşalı bile takımına itici güç olmayı başardı. Çorum Şehir Stadyumundaki ilk Süper Lig maçımızda, genç rakibimize karşı tribün desteğinin etkisi ile alabileceğimiz maçtan boynumuz bükük ayrıldık. Geçen sezon maçlarında biriken cezalar sonrası gelen bu seyirciği yasağı kararı bence puan veya puanların önündeki en gereksiz engeldi!
TARAFTARLIK TESİSTEN UĞURLAMAK İLE OLMUYOR
Faydalı taraftarlık cezalı olduğun maç öncesi tesislere giderek, takımını stada uğurlamak ile değil, takımını maç oynanırken stadyumda pozitif reaksiyon ve tezahüratlar ile desteklemek ile oluyor.
Her hafta ceza alan “taraftar” bu şehir, hatta “Anadolu”yu temsil edemez, etmemeli. Galatasaray maçında da ceza alan deplasman tribünündekiler, bu hafta oynanacak olan Beşiktaş maçında cezalı olduğu için Dolmabahçe’de de olamayacak. Maçtan maça değil, cezadan cezaya koşan bir tribünün başka şeyleri eleştirmeye de hakkı yok!
Teknik heyetin oyuna, tribünlerin de bu cezalara bir an evvel çözüm bulması dileğiyle …