Çorum
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,3884 %0.07
45,6410 %0.21
Ara
Kesin Karar Ulusal Ordu’da Vatandaşlara ‘Kivi Budama’ Eğitimi

Ordu’da Vatandaşlara ‘Kivi Budama’ Eğitimi

Ordu’da Vatandaşlara ‘Kivi Budama’ Eğitimi

Ordu’da gün geçtikçe artan kivi üretimine karşılık vatandaşlara ‘budama eğitimi’ verildi.
Ordu’da 1993 yılında fındığın yanında ek gelir sağlaması amacıyla dikilen kivi üretimi yaygınlaşıyor. 30 yıl önce hobi amaçlı başlanan kivi, 2019 yılında coğrafi işaret belgesi aldı. Geçen yıllarda il genelinde yaklaşık 9 bin ton kivi üretimi yapılırken, hava şartları, hastalıklar ve zararlılar nedeniyle bu yıl rekolte 5 bin, 5 bin 500 tona geriledi. Buna rağmen, büyük kısmı yurt dışına ihraç edilen kivinin 2023 yılında Ordu ili ekonomisine katkısı 100 milyon TL’ye ulaştı. Bu doğrultuda kivinin en önemli bakımı olan budamada yeni işçilerin yetişmesi adına Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilçe müdürlükleri tarafından budama eğitimleri veriliyor. Eğitimler sayesinde vatandaşlar yeni meslek sahibi de oluyor.

“Düzgün budama ile rekolte artıyor”
Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, 2023 yılı kivi budama sezonunun başladığını söyledi. Kivide budama yapılması adına işçinin az olduğunu ve düzgün budama ile rekoltenin yükseldiğini ifade eden Uzunlar, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilçe müdürlüğü ekiplerimiz bizlere bu konuda destek veriyorlar. Budama öğrenmek isteyen arkadaşlarımıza faydalı bir eğitim verildi. En azından kivi budama ile ilgili ilerleyen süreçte sıkıntı çekeceğimizi sanmıyorum. Bunun uygulamasını yine ilerleyen süreçte yapacağız. Önemli olan işçi sorununu da ortadan kaldırmak. Yeni elemanlar yetişirse daha iyi bir budama yapılacağını düşünüyoruz. Kivide verim ve kalite için en önemlisi budama ve gübreleme. Bu yıl rekolte neredeyse yarı yarıya azdı, gelecek sezonda daha iyi olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

“Aldığımız eğitimler ile ek meslek sahibi oluyoruz”
Kivi budama eğitimine katılan vatandaşlar kivi üretiminin giderek arttığını söylediler. Kivi budamada işçi sayısının az olduğunu ve bu işi öğrenmek için eğitime katıldıklarını kaydeden vatandaşlar, eğitimin güzel ve faydalı olduğunu, bu sayede farklı bir meslek edindiklerini belirttiler.
















KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *