Çorum
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4375 %0.05
47,5602 %0.05
Ara
Kesin Karar Ulusal Ramazan’da Yağlı Yiyeceklerden Uzak Durun

Ramazan’da Yağlı Yiyeceklerden Uzak Durun


Ramazan’da Yağlı Yiyeceklerden Uzak Durun

Ramazan ayı dolayısıyla açıklama yapan diyetisyen Merve Kapudere Demirciler, yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini, protein ve lif açısından zengin besinlere yer verilmesi gerektiğini söyledi.
Özel Sular Akademi Hastanesi Diyetisyeni Merve Kapudere Demirciler, oruç tutarken vücudun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini doğru almak gerektiğini belirterek, sahur ve iftar öğünlerinde protein ve lif açısından zengin besinlere yer verilmesi gerektiğini söyledi.
Demirciler, protein kaynakları arasında et, tavuk, balık, köfte, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve haftada iki kez tüketilmesi önerilen kuru baklagillerin bulunduğunu ifade etti. Ramazan sürecinde bu besinlerin düzenli tüketilmesinin hem tokluk süresini uzatacağını hem de vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayacağını vurguladı.
İftarda ise hızlı yemek yememek gerektiğini belirten Demirciler, çorba içildikten sonra 15 dakika beklemenin beyne tokluk sinyallerinin ulaşmasını sağladığını ve böylece porsiyon kontrolünün daha kolay yapılabileceğini söyledi. Gün boyu susuz kalan vücudun iftardan sonra yeterli su alması gerektiğini hatırlatan Demirciler, yatana kadar yaklaşık 2 litre su tüketmenin vücut dengesini korumaya yardımcı olacağını belirtti.
Ramazan boyunca metabolizmanın yavaşladığını ve bunun önüne geçmek için hareketin önemli olduğunu söyleyen Demirciler, iftardan 40-45 dakika sonra düzenli yürüyüş yapmanın sindirimi kolaylaştırdığını ve kilo kontrolüne yardımcı olduğunu ifade etti.
Yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Demirciler, "Özellikle kızartmalar, fazla yağda pişmiş besin grupları yerine daha çok sebzeli fırın yemekleri, az yağlı sulu yemekleri tüketmeye özen gösterelim. Sahur için de yine protein kaynakları çok önemlidir. Yumurta ve peynir bağırsaklarımız için tam tahıllı ekmekler, tok tutma özelliği açısından ceviz beslenmemizde yer alırsa çok daha iyi olur" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *