Çorum
Kapalı
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,2555 %0.12
46,6387 %-0.11
Ara
Kesin Karar Ulusal Uyuşturucu Tacirlerinin Dehşetli Düşü: "Adam" ve "Yuri" Uyuşturucuyu Anında Tespit Ediyor

Uyuşturucu Tacirlerinin Dehşetli Düşü: "Adam" ve "Yuri" Uyuşturucuyu Anında Tespit Ediyor


Uyuşturucu Tacirlerinin Korkulu Rüyası: "Adam" ve "Yuri" Uyuşturucuyu Anında Tespit Ediyor

43 ilin geçiş güzergahı olan Kırıkkale’de denetimlerini aralıksız sürdüren narkotik polisi, en büyük destekçileri dedektör köpekler "Adam" ve "Yuri" ile suçlulara göz açtırmıyor. Düzenli eğitimlerle hassasiyetleri artırılan özel eğitimli köpekler, gizli bölmelere saklanan uyuşturucuyu anında tespit ederek narkotik suçlarla mücadelede kritik bir görev üstleniyor.
Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi’nde görev yapan narkotik dedektör köpekleri "Yuri" ve "Adam", uyuşturucuyla mücadelede kritik bir rol üstleniyor. 43 ilin geçiş noktası konumunda bulunan Kırıkkale’de, polis ekipleri uyuşturucu ticaretinin önlenmesi için denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Bu mücadelede özel olarak eğitilmiş narkotik dedektör köpekleri büyük katkı sağlıyor. Araçlar, bagajlar ve gizli bölmelere saklanan uyuşturucu maddeleri başarıyla tespit eden "Yuri" ve "Adam", operasyonların başarısını artırıyor. Polis ekiplerinin operasyonel gücüne önemli katkı sunan köpekler, belirli aralıklarla gerçekleştirilen tatbikat ve eğitimlerle yeteneklerini geliştiriyor. Uzman eğitmenler eşliğinde yapılan eğitimlerde, farklı senaryolar uygulanarak köpeklerin hassas koku alma ve hızlı tepki verme becerileri artırılıyor.

"Gizlenmiş bölmelerdeki uyuşturucu köpeklerimizle tespit ediyoruz"
Narkotik köpeği idarecisi polis memuru Cem Gökgöz, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, uyuşturucu sevkiyatlarını engellemek için denetimlerin devam ettiğini belirtti. Kırıkkale’nin karayolu ulaşımında kritik bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Gökgöz, "Görev yaptığımız il, 43 ilin geçiş noktası olup stratejik bir konuma sahiptir. Doğu veya batı illerinden gerçekleştirilebilecek uyuşturucu sevkiyatlarında, insanların gözle veya kendi yetileriyle tespit edemeyeceği gizlenmiş uyuşturucu maddeler, hassas burunlara sahip narkotik köpeklerimiz aracılığıyla tespit edilmektedir. Bu sayede ilimizden uyuşturucu geçişini engellemek için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz" diye konuştu.

Narkotik köpeklerinin 3 farklı tepki şekli
Narkotik dedektör köpeklerinin uyuşturucu tespitinde 3 farklı tepki verdiğini anlatan Gökgöz, "Aktif tepki: Köpek, kokuyu veya saklandığı yeri bulduğunda patileriyle kazarak tespit ettiği noktayı işaret eder. Pasif pepki: Köpek, kokuyu aldığı yerde hareketsiz kalarak oturur veya yatar. Bu durum, uyuşturucunun bulunduğu alanın yüksekliğine göre değişebilir. Havlayarak tepki: Köpek, uyuşturucu kokusunu aldığı noktada havlayarak ekiplere tespit ettiği yeri gösterir" ifadesini kullandı.

Eğitim süreci ve göreve hazırlık
Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından narkotik köpek idarecilerinin çeşitli testlerden geçtiğini aktaran Gökgöz, "Öncelikle bizler bir teste tabi tutuluyoruz. Bu testi başarılı bir şekilde geçtikten sonra Başkanlığımızın uygun gördüğü köpeklerle 3,5 aylık bir eğitim sürecine başlıyoruz. Eğitimi başarıyla tamamladığımızda, eğitim aldığımız köpeklerle birlikte görev yapacağımız illere dönüyoruz. Eğitim sürecinde, köpeklerimizle olan bağımızı ve iletişimimizi güçlendirmeye özen gösteriyoruz. Onları bir mesai arkadaşı olarak görüyoruz ve sağlıklarını, antrenmanlarını aksatmadan görevimizi özverili bir şekilde yerine getiriyoruz" ifadelerini kullandı. Gökgöz, narkotik köpeklerinin eğitime anne sütünden kesildikten sonra başladığını belirterek, "Bu süreçte 3, 6, 9 ve 12 aylık periyotlarla testlere tabi tutulurlar. Her aşamayı başarıyla geçen köpekler, bir sonraki seviyeye geçer. 1 yaşını tamamlayan köpekler, uygun görülen branşlarda belirlenen idareci personel ile birlikte kurslarını tamamlayarak aktif görev yerlerine gönderilir" dedi.

"Her türlü iklim şartlarına uyum sağlayan köpekler seçiliyor"
Köpeklerin eğitimlerinde belirli kriterlerin gözetildiğini belirten Gökgöz, "Genellikle sağlıklı, sosyal, özgüvenli ve avlanma içgüdüsü yüksek köpekler tercih edilmektedir. Ayrıca açık ve kapalı alanlarda çalışabilecek, dengeli huya ve sağlam karaktere sahip, her türlü iklim şartlarına ve ortama uyum sağlayabilecek köpekler seçilmektedir" şeklinde konuştu. Veteriner hekimlerin kontrolünde günlük olarak kuru mama ile beslendiklerini söyleyen Gökgöz, "Takviye olarak ödül mamaları ve konserve mamalar da verilmektedir" ifadelerini kullandı.

Kırıkkale’de 2 narkotik köpeği görev yapıyor
Narkotik köpeği idarecisi polis memuru Mustafa Kol ise Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2 narkotik köpeğinin görev yaptığını belirtti. Kol, "Kırıkkale’de iki narkotik köpeğimiz bulunmaktadır. Biri narkotik köpeği ‘Adam’, diğeri ise hem narkotik hem de banknot arama köpeği olan ‘Yuri’, bu köpeklerin günlük rutinleri kapsamında, sabah saatlerinde KEM yerleşkesine geldiklerinde ilk olarak sağlık kontrolleri yapılmaktadır. Ardından tuvalet alanlarına çıkarılarak temizlikleriyle ilgilenilmektedir. Günlük bakım süreçleri kapsamında tımar işlemleri gerçekleştirilmekte ve gün içerisinde rutin arama faaliyetlerine devam edilmektedir" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *