Çorum
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,2858 %0.08
46,7869 %-0.3
Ara
Kesin Karar Ekonomi Çorum’daki Usulsüz Binalarla İlgili Detaylar Netleşti

Çorum’daki Usulsüz Binalarla İlgili Detaylar Netleşti

Çorum’da ortaya çıkan ve Türkiye genelinde de yaşanan skandalla ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor. Konuyla ilgili Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmalarını sürdürürken, hileyi yaptığı iddia edilen bir mühendis tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Yaşanan bu sürecin ardından bina projelerinde yapılan hilenin nasıl gerçekleştirildiği merak konusu oldu.

Sdgsdg

Youtube üzerinden yayın yapan bir inşaat mühendisi, akıllardaki soru işaretlerini giderdi. Ahmet Çelikkollu’nun verdiği bilgilere göre Çorum’daki bazı binaların deprem kuvveti hesaplamalarında, Türkiye Deprem Tehlike Haritalarından elde edilen gerçek değerler yerine daha düşük değerler kullanıldı. Bu durum, binalarda kullanılması gereken demir ve beton miktarının azalmasına, dolayısıyla binaların zayıflamasına yol açtı.

Çelikkollu, Çorum'da 3-4 katlı olduğunu varsaydığı bir bina örneği üzerinden hilenin nasıl yapıldığını anlattı. Normalde, binanın bulunduğu konum ve zemin özelliklerine göre belirlenen deprem tehlike haritası değerleri (SS, S1, SDS gibi) kullanılarak hesaplama yapılması gerekiyor. Ancak, iddiaya göre bu örnek binada, daha düşük ivme değerleri (0.82 yerine daha düşük bir değer) kullanılarak binanın maruz kalacağı deprem kuvveti azaltıldı.

Sonuç: Daha Zayıf Binalar!

Hesaplamalardaki bu manipülasyon, binanın deprem anında göstereceği dayanıklılığı ciddi şekilde düşürüyor. Çelikkollu, örnek binanın normalde 826 tonluk bir deprem kuvvetine dayanması gerekirken, hileli hesaplamalarla bu değerin daha düşük çıktığını ve dolayısıyla binanın daha zayıf inşa edildiğini belirtti.

Usulsüz Binalar Nasıl Yapıldı (3)

Yazılımın Rolü

İncelemede, ideCAD isimli yapı tasarım yazılımının da bu tür hilelere olanak sağladığı iddia edildi. Çelikkollu, yazılımda deprem hesaplamaları için gerekli olan verilerin doğru girilmemesi durumunda, hatalı sonuçlar elde edilebileceğini vurguladı.

Çorum gibi deprem bölgesinde yer alan bir şehirde binaların deprem hesaplamalarında yapılan bu tür hileler büyük bir tehlike arz ediyor.

KAYNAK: Haber Merkezi
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *