Şubat ayında Samsun'da 200 gram ekmeğin 12,5 TL’den satılmasını öngören zamlı bir tarife yürürlüğe girdi. Ancak bu fiyat artışı, Samsun Valiliği tarafından haksız bulundu ve itiraza konu oldu. Valilik, ekmeğin temel bir gıda maddesi olduğunu vurgulayarak fiyatın makul bir seviyeye çekilmesi gerektiğini savundu.
Başvurunun ardından mahkemeye taşınan süreçte, yargı organları valiliğin haklı olduğuna karar verdi ve zamlı tarifeyi iptal etti. Mahkeme kararıyla birlikte, 210 gram ekmeğin yeni fiyatı 10 TL olarak belirlendi ve bu karar yarından itibaren uygulanacak.
SESOB Başkanı: “Fırıncılar Zor Durumda”
Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hacı Eyüp Güler, mahkeme kararının ardından açıklamalarda bulundu. Güler, “Fırıncılarımız bu karardan olumsuz etkilenecek. Girdi maliyetlerimiz her geçen gün artarken, ekmek fiyatının düşmesi zorlayıcı olacak.” dedi.
Güler, şubat ayında yapılan zam kararına valiliğin itiraz ettiğini ve mahkeme sürecinin ardından alınan karara uyacaklarını belirtti. “Mahkemenin verdiği karara söyleyecek bir şeyimiz yok, uygulamak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
Maliyetler Yükseliyor, Fırıncılar Zorlanıyor
SESOB Başkanı Güler, un fiyatlarındaki artış ve asgari ücretin yükselmesi gibi faktörlerin fırıncılar üzerindeki yükü artırdığını söyledi. Şu anda 210 gram ekmeğin 10 TL’den satılacağını belirten Güler, bu durumun fırıncılar için zarar anlamına geldiğini vurguladı.
“Bu fiyat tarifesi, çevre illerde 5-6 aydır uygulanıyor. Ancak maliyetler sürekli artıyor. Bu nedenle fırıncılar olarak en kısa sürede yeniden fiyat düzenlemesi için başvuruda bulunacağız.” diye konuştu.
Vatandaşlar Karardan Memnun, Fırıncılar Endişeli
Mahkeme kararı, Samsun’daki tüketiciler arasında memnuniyetle karşılandı. Özellikle dar gelirli vatandaşlar, ekmeğin yeniden daha uygun bir fiyata satılacak olmasının sevindirici olduğunu belirtti.
Öte yandan fırıncılar, maliyetlerin sürekli artması nedeniyle bu fiyatla ayakta kalmanın zor olacağını savundu. Bazı fırıncılar, zamlı tarifenin iptal edilmesinin ardından ayakta kalabilmek için gramaj düşürme ya da maliyetleri azaltma yoluna gidebileceklerini ifade etti.
Yeni Fiyat Yarın Yürürlüğe Girecek
Mahkeme kararının ardından Samsun'daki fırıncılara yeni fiyat tarifesi tebliğ edildi. Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, yarından itibaren 210 gram ekmeğin 10 TL’den satılacağını duyurdu.
Yetkililer, fiyat değişikliğinin fırıncılar ve vatandaşlar üzerindeki etkisini yakından takip edeceklerini açıkladı. Ayrıca fırıncıların, yeni fiyat düzenlemesi için komisyonlara başvuruda bulunabilecekleri bildirildi.