BAYRAMI MİDEMİZLE DEĞİL, KEYFİMİZLE HATIRLAYALIM
Bayram sabahlarının kendine has bir telaşı vardır. Erken kalkılır, güzel kıyafetler giyilir, ziyaret planları yapılır ve tabii ki sofralar hazırlanır. Hele konu Kurban Bayramıysa, etin başrolde olduğu masalar kaçınılmazdır. Kavurmalar, mangallar, tatlılar, ikramlar derken bayram sofraları bazen küçük bir “yeme maratonuna” dönüşebilir. Peki bayramın tadını çıkarırken dengeyi korumak mümkün mü? Kesinlikle evet!
Öncelikle şunu kabul edelim: Bayramda “hiç yemeyeceğim” demek de “nasıl olsa bayram, önüme geleni yerim” demek de sürdürülebilir değil. İşin sırrı, sofralarda küçük dengeler kurabilmekte.
Kurban Bayramı’nın klasik kahramanı kuşkusuz kavurma… Ancak sabahın erken saatinde, uzun süre dinlenmeden pişmiş yağlı etlerle mideyi bir anda şaşırtmak sindirim sistemi için pek de nazik bir başlangıç olmayabiliyor. Eti yanında bol salata, yoğurt ve sebze seçenekleriyle dengelemek hem sindirimi kolaylaştırır hem de porsiyon kontrolünü destekler.
Bir diğer bayram klasiği ise ziyaretlerde ardı ardına gelen ikramlar… “Bir dilim baklavadan ne olur?” sorusu gün sonunda beşinci dilimde biraz anlam değiştiriyor olabilir! Elbette tatlı yenebilir ama her durakta “az da olsa” mantığı bazen toplamda ciddi bir yük oluşturabiliyor. Burada küçük bir taktik işe yarar: Her ziyarette her şeyi yemek zorunda değilsiniz. Seçici olmak bayram kaçırmak değil, bedeninizi korumaktır.
Bayramda su tüketimi de çoğu zaman unutulan bir konu. Özellikle fazla et tüketimi ve sıcak havalar birleşince su ihtiyacı artabiliyor. Çay ve kahve su yerine geçmediği için gün boyunca düzenli su içmek sindirimi desteklemek açısından oldukça önemli.
Bir de meşhur bayram cümlesi vardır: “Bayramdan sonra diyete başlarım!” Oysa birkaç gün içinde ipin tamamen ucunu kaçırmak yerine küçük dengeler kurmak çok daha mantıklı. Çünkü amaç bayramı yasaklarla geçirmek değil; keyif alırken bedenimize de iyi davranmak.
Unutmayalım, bayram sofralarının güzelliği sadece tabakların doluluğunda değil; sohbetlerde, paylaşımlarda ve birlikte geçirilen zamanda gizlidir. Bayram sonunda aklımızda güzel anılar kalsın, mide yanmaları değil!
Sağlıklı, dengeli ve huzur dolu bir bayram geçirmeniz dileğiyle…