Küresel finans sistemlerinde sınır ötesi nakit akışlarının denetlenmesi ve kimlik tescil mekanizmalarının dijital güvenlik kalkan hatlarıyla tahkim edilmesi, finansal asayiş endekslerini doğrudan belirliyor. Finansal hukuk analistleri, kayıt dışı transfer kanallarını tamamen mühürlemeyi hedefleyen bu mevzuatın, bankacılık sayaç grafiğindeki risk bariyerlerini fahiş oranda güvenli hale getireceğini tahlil ediyor.
Çipli Pasaport ve NFC Zorunluluğu: Görüntülü Görüşme Kaydedilecek
Türk uyruklu olmayan gerçek kişilerin uzaktan müşteri kabul süreçlerine katı kurallar getirildi. Yükümlü finans kuruluşları, yabancıların uzaktan kimlik tespitini yalnızca Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına uygun ve yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisi barındıran pasaportlar üzerinden yapabilecek. Bu alanda kurumsal özel eğitim almış uzman personeller, saniyeler içinde görüntülü görüşme şeridini başlatarak hem şahsın yüzünü hem de pasaport kimlik sayaçlarını dijital tescil altına alacak.
Doğrulama sayaçlarında, pasaportun dijital çipinde yer alan gizli verilerin fiziksel kart üzerindeki bilgilerle kuruşu kuruşuna eşleşmesi şart koşuluyor. Eğer çipteki NFC verisi saniyeler içinde okunamazsa veya eşleşme kırılırsa uzaktan kimlik doğrulama tanzim projesi derhal iptal edilecek ve iş ilişkisi kurulmayacak.
Adres Teyidi Olmayana Blokaj: Para Giriş Çıkışına Sıkı Kontrol
Yeni tüzük kurallarının getirdiği en fahiş finansal bariyer ise adres teyidi mekanizmasında yaşandı. Uzaktan müşteri olmak isteyen yabancı uyruklu şahsın beyan ettiği yerleşim yeri bilgileri; resmi e-Devlet ikametgah belgesi, ad adına kayıtlı güncel fatura, kamu kurumu evrakları veya kamuya açık merkezi veri tabanları üzerinden teyit edilecek. Bu resmi adres doğrulaması kuruşu kuruşuna tamamlanmadan, ilgili hesaplar üzerinden hiçbir şekilde para transferi ve nakit çekim işlemlerine izin verilmeyecek.
Bununla da yetinmeyen MASAK, riskli ilan edilen ülkelerin vatandaşlarına uzaktan pasaportla hesap açma kota imkanını tamamen mühürledi. Ayrıca pasaportla kimlik tescili yapılan şahısların para hareketlerine de fahiş kısıtlamalar uygulandı; hesaba para girişi sadece müşterinin yurt dışındaki kendi adına tescilli banka hesabından yapılabilecek. Çıkış sayaçları da yalnızca yine aynı kişinin kendi adına açılmış diğer hesaplarına transfer şeklinde çalıştırılacak. Finans şirketleri, bu kalkan prosedürlerini uygulamaya aldıkları tarihten itibaren bir ay içinde oluşturdukları tedbirleri ve üçer aylık periyotlarla topladıkları istatistik verilerini MASAK'a rapor etmekle yükümlü kılındı.